Nieuws

3D Metal Printing – Remon Haarsma

3D Metal Printing bij Wilting

Ondanks zijn 28 jaar is Remon Haarsma al een ‘oude rot in het vak’ als het gaat om 3D metaal printen. Ruim 8 jaar geleden startte hij bij Wilting als stagiair, anno 2023 is Remon teamleider additive manufacturing, nadat hij de afdeling zo’n drie jaar geleden zelf opstartte.

Hoe ben je bij Wilting terechtgekomen?

Mijn afstudeerstage voor de MBO-opleiding mechatronica heb ik bij Wilting gedaan. Na afloop was er van beide kanten zoveel enthousiasme dat ik bij Wilting ben gebleven als projectmanager NPI. Wel onder de voorwaarde dat ik in de avonduren een HBO-studie op zou pakken, dat werd technische bedrijfskunde. Daar hoorde uiteraard ook een afstudeeropdracht bij met als onderzoeksvraag ‘hoe kan Wilting meer omzet genereren met 3D-geprinte producten’. De resultaten van dat onderzoek werden zo goed ontvangen, dat ik van Geert Ketelaars (CEO) de vrijheid kreeg om ook daadwerkelijk een afdeling 3D printing op te zetten. Dat is inmiddels ruim drie jaar geleden en nu ben ik teamleider van de afdeling.

Waar heb jij het vak geleerd?

Er is (nog) geen opleiding om 3D printen te leren, we hebben veel samen gedaan met de leverancier van de printers; 3D systems. We hebben als Wilting bij hen een volledig pakket afgenomen en dus niet alleen de printers aangeschaft, maar ook een stukje ondersteuning bij het ontwikkelen van nieuwe programma’s en het maken van werkinstructies. Daarnaast is het vooral ook ‘trial & error’, je leert het snelst door toe te passen wat je weet en daarmee testjes uit te voeren. Dat kost tijd en in het begin gaat het vaak mis, maar het maakt wel dat je daarna de juiste stappen kunt zetten om te voldoen aan de hoge eisen van de klant. Op dit moment hebben we zoveel kennis in huis dat we kunnen programmeren en mensen zelf op kunnen leiden. Ons team bestaat nu uit vier collega’s, waarvan we de vierde intern hebben opgeleid.

Hoe zie je de toekomst van 3D printen?

Ik zie heel veel uitdaging in 3D printen, zowel in de ontwikkeling van de techniek als in de stappen die we als Wilting nog kunnen zetten. Producten waarvan we vorig jaar nog zeiden ‘dat kunnen we niet maken’, hebben we nu in productie. Mede gedreven door klanten die ons vragen om steeds weer een stapje extra te zetten. De grens van maakbaarheid wordt met 3D printen continue verlegd, waar je bij CNC frezen ziet dat dat wel aardig is uitontwikkeld inmiddels.

Ook voor Wilting zelf zie ik in de toekomst nog veel mogelijkheden. Einde van dit jaar verhuizen we naar een nieuw pand, waar ruimte zal zijn voor zo’n twintig 3D printers. Momenteel hebben we er twee en daarmee zitten we aan de maximale capaciteit, dus om echt te groeien moeten we eerst verhuizen. Het doel is om ieder jaar een klein aantal nieuwe printers aan te schaffen en nieuwe mensen op te leiden, om op die manier meer klanten te kunnen bedienen en grotere series te kunnen maken.

Wat is het grote verschil tussen frezen en 3D printen?

Het grote voordeel van 3D printen ten opzichte van frezen is dat je met 3D printen vormen kunt maken die je met frezen niet kunt maken. Denk hierbij aan warmtewisselaars, systemen waar koelwater doorheen loopt, etc. Maar het meest ideale, en dat bieden we bij Wilting, is de combinatie van 3D printen en frezen. Daardoor kunnen we heel efficiënt en nauwkeurig werken. Of een klant nu twee of tweehonderd producten nodig heeft, bij Wilting kunnen we een eindproduct maken door 3D printen en frezen te combineren. Dat is overigens een proces wat tijd nodig gehad heeft, de frezers en engineers bij Wilting hebben echt moeten leren om ‘3D te denken’. De samenwerking is inmiddels optimaal, waardoor we klanten een uniek product kunnen bieden.

Hoe zie je je eigen toekomst bij Wilting?

Ik heb binnen Wilting al veel mooie stappen mogen zetten en zie hier meer dan voldoende uitdaging voor de komende jaren. Uiteraard wil ik mezelf blijven ontwikkelen op het vlak van 3D printen, door de trends in de gaten te houden en me te bekwamen in nieuwe software en printers. Door te blijven innoveren en ons als expert te profileren bij klanten, kan Wilting nog enorm groeien als het gaat om 3D printen en daar lever ik graag een bijdrage aan.

Daarnaast krijg ik bij Wilting ook op persoonlijk vlak de kans om meer te leren. Als ‘jonkie’ van 25 een team gaan aansturen is niet iets wat je op school leert. Bij Wilting krijg ik de kans om ook op dat vlak stappen te zetten, bijvoorbeeld door de opleiding ‘praktisch leidinggeven op de werkvloer’ die ik momenteel volg. 

Wat is je advies aan mensen met interesse in het vak?

Laat vooral van je horen! We zoeken bij Wilting, zeker met het oog op het nieuwe pand dat gebouwd wordt, altijd mensen die zich willen bekwamen in 3D printen. Ervaring is niet nodig, zoals ik zal zei kunnen we de opleiding zelf intern verzorgen. Het is belangrijker dat je echt enthousiast wordt van 3D printen. Je hebt een goede hand-oog coördinatie nodig en moet nauwkeurig kunnen werken. Als jij de drive hebt om 3D printen te willen leren, biedt Wilting je zeker die mogelijkheid! Een technische achtergrond is mooi meegenomen, maar zeker geen must. Als jij niet bang bent voor een uitdaging, weet ik zeker dat we er samen, letterlijk en figuurlijk, wat moois van kunnen maken!

Interesse om onze afdeling 3D metaal printen te komen versterken? Kijk op careers-andratechgroup.com voor de actuele vacatures.